top of page

На Львівщині виявили випадок рідкісної хвороби – ехінококозу.

Паразитарне захворювання спричиняють стрічкові черв'яки


Ехінококоз – тяжкий хронічний гельмінтоз, при якому у печінці, легенях та інших органах людини утворюються кісти.

З моменту зараження до прояву захворювання триває від 2-4 місяців до 5-15 років.

Загальна частота ехінококозу становить від 1 до 220 випадків на 100 тисяч населення.

У березні 2023 року у Львівський області зареєстрували випадок ехінококозу печінки у дорослої людини.

Зі скаргами на тиснення і біль у правому підребер’ї’ї хвора поступила у хірургічне відділення.

Під час проведення УЗД-діагностики у правій частині печінки діагностовано утвір до 5 см. Картина ехінококової кісти печінки.

Після проведеного оперативного втручання вміст кісти було скеровано в паразитологічну лабораторію Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Після проведеного лабораторного дослідження вмісту кісти було підтверджено діагноз: «Ехінококова кіста печінки». У результаті проведеного епідеміологічного розслідування встановлено, що у домашньому осередку наявний собака, що міг бути джерелом інфікування.

Що таке ехінококоз?

Ехінококоз - паразитарне захворювання, збудником якого є стрічкові черв'яки (Echinococcus). Паразит передається людині від заражених тварин, частіше переносниками ехінокока є собаки, а зараження - наслідок недотримання правил особистої гігієни.

З моменту зараження і до прояви симптомів єдиною ознакою може бути кропив'янка. У внутрішніх органах в цей час починають утворюватися патологічні порожнини з рідиною всередині. Коли такі кісти досягають великих розмірів, то починають приносити дискомфорт.

Ехінококозом може захворіти будь-яка людина, імунітету проти цієї хвороби немає. Більший ризик захворіти мають люди, які тісно контактують з домашніми тваринами, у першу чергу з собаками. Хвора людина для людей, що її оточують, небезпеки не становить.

Як можна заразитися?

Джерелом інвазії є м’ясоїдні тварини (домашні собаки, вовки, куниці тощо), у кишківнику яких паразитує зрілий гельмінт. Собаки в свою чергу заражаються при поїданні внутрішніх органів великої рогатої худоби та свиней з ехінококозними пухирями. Нерідко собаки заражаються ехінококами при поїданні трупів загиблих тварин та у подальшому із випорожненнями виділяють у зовнішнє середовище яйця ехінококу.

Інфікування людини відбувається під час споживання овочів, ягід, води, забруднених виділеннями хижаків, що містять яйця гельмінта, а також при тісному контакті з собаками. При догляді за собакою, контакті людина забруднює руки і може занести збудника собі до рота.

Прояви ехінококозу?

При локалізації кісти в печінці першими ознаками можуть бути тяжкість і біль у правому підребер’ї, збільшення розмірів живота, жовтяниця, при легеневій локалізації виникають біль у грудній клітині, кашель нерідко з кров’янистим харкотинням, лихоманка.

Єдиним радикальним методом лікування ехінококозу є оперативний, під час якого з печінки або легенів видаляється паразитарна кіста, в подальшому уражені тканини відновлюються.

Медикаментозна терапія при ехінококозі до операції малоефективна через наявність навколо кісти щільної капсули, крізь яку ліки до паразита не потрапляють.

Хворі ехінококозом підлягають диспансерному нагляду після операції протягом 8-10 років з обстеженням 3 рази в перший рік, у подальшому - 1-2 рази на рік. Хворі на неоперабельні форми обстежуються в стаціонарі або амбулаторно за клінічними показниками, на диспансерному обліку знаходяться довічно.

Як діагностувати?

Консультація лікаря, УЗД та слід здати кров на виявлення IgG до ехінококу методом ІФА. Це можна зробити у Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України за адресою м.Львів, Круп’ярська, 27.

Телефон для запису та консультацій: 098-99-47-055; 099-639-79-58


Як попередити зараження людини ехінококами? Варто:

- регулярно проводити дегельмінтизацію тварин

- при виявлення в печінці, легенях або м’ясі забитих тварин (вівці, свині, корови) кіст та інших пухлиноподібних утворів знищувати ці органи

- заборонити утримання собак (крім сторожових) на території тваринницьких ферм, забійних майданчиків, у місцях збереження кормів

- дотримуватись правил особистої гігієни

- перед споживанням овочів, фруктів та ягід ретельно мити та ошпарювати окропом


889 переглядів0 коментарів

Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page