top of page

Про спалахи у Львові


Станом на зараз щодо спалаху з кількістю постраждалих - 7 осіб, з них одна дитина встановлено діагноз САЛЬМОНЕЛЬОЗ на підставі лабораторних досліджень матеріалу від хворих. Всі продовжують стаціонарне лікування. Стан з покращанням.


Щодо спалаху, який пов'язаний з іншим закладом громадського харчування госпіталізовано 18 людей, з них 2 дітей. Стан середньої важкості. У однієї хворої лабораторно підтверджено сальмонельоз. Матеріал від хворих перебуває на дослідженні. Епідрозслідування триває.

Рекомендації для тих, хто готує їжу великій кількості людей


Готувати їжу – це велика відповідальність. Помилка може спричинити хворобу у людини, яка споживає їжу. Чим більше людей харчується – тим ризики вищі.


Є прості і перевірені правила, які слід виконувати:

- Виходити на роботу лише здоровим. Якщо є розлади щлунково-кишкового тракту (тошнота, пронос, біль в животі), біль в горлі, висипання або поранення на руках – готувати їжу КАТЕГОРИЧНО заборонено.

- Слід одягнути спеціальний одяг (халат, шапочку).

- В цьому одязі не можна прибирати приміщення і ходити в туалет. Його слід знімати і після миття рук одягати знову.

– Слід ЧАСТО мити руки.

- Холодильник, де зберігаються продукти не повинен бути заповненим більше ніж на ¾.

- Сиру і готову продукцію слід розробляти на окремих столах, якщо є можливість і 100% на окремих дошках. Дошки і ножі можуть бути або підписані: сирі овочі, варені овочі, сире м’ясо, варене м’ясо, сира риба, варена риба або різнокольоровими. Лише слід мати табличку, якій колір для чого призначений. Для чого – в процесі виготовлення страв мікроби гинуть, а на сирій продукції можуть бути.

- М’ясорубка має бути окрема для сирого і для вареного м'яса.

- Яйця перед приготуванням страв обов'язково миють у 4-х ємностях. 1 – у воді. 2- у 2% розчині соди. 3 – у дезрозчині, 4 – під проточною водою. 3 крок особливо важливий при харчуванні дітей.

- Прибирати приміщення слід не менше 2 рази на добу.

- Прибиральний інвентар повинен бути різним для приміщень, де готують їжу і для туалетів.

- Приміщення для миття столового і кухонного посуду, повинно бути обладнане мийними ваннами та, бажано, посудомийною машиною.

- Посудомийні машини миють предмети при високій температурі, а отже - це один з надійних методів обробки посуду.


При митті ручним методом дотримуйтеся наступних правил:

ПОРЯДОК миття столового і кухонного посуду, чашок (стаканів), столових приборів, зворотної тари в ручний спосіб, їх сушіння і зберігання:

1. Миття столового і кухонного посуду, чашок (стаканів), столових приборів, зворотної тари має здійснюватися виключно в окремих ваннах гарячою проточною водою.

2. Перед миттям столового і кухонного посуду, зворотної тари залишки їжі вилучаються у контейнери для харчових відходів.

3. Столовий посуд миється в три етапи:

1) в першій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів відповідно до рекомендацій, визначених виробником таких засобів;

2) в другій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів, у кількості, що становить половину від кількості миючих засобів у першій ванні;

3) в третій ванні - ополіскується водою, що має температуру не нижче +65 °С із застосуванням решітки для посуду та гнучкого шлангу з душовою насадкою.

Сушиться столовий посуд на полицях з решітками на ребрі і зберігається в закритих шафах.

4. Кухонний посуд, чашки (стакани), столові прибори, зворотна тара і кухонний інвентар миються окремо, в два етапи:

1) в першій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів відповідно до рекомендацій, визначених виробником таких засобів;

2) в другій ванні - ополіскується водою, що має температуру не нижче +65 °С із застосуванням гнучкого шлангу з душовою насадкою.

Чисті столові прибори ошпарюються окропом і просушуються, зберігаються в ящиках


Залишайтеся здоровими!



14 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page