top of page

КАШЛЮК . ЯК РОЗПІЗНАТИ ТА ЗАПОБІГТИ ЗАХВОРЮВАННЮ?


З середини 2023 року в країнах-членах ЄС/ЄЕЗ (Бельгія, Хорватія, Данія, Іспанія, Швеція, Норвегія) було зареєстровано збіль-шення кількості випадків кашлюку. У 2024 році зростання продовжилось і на даний час до пере-лічених країн долучилися Чехія, Хорватія, Данія, Люксембург, Норвегія, Іспанія, Бельгія, Нідерланди.  Деякі країни повідомили про смертність від цієї хвороби (Чехія, Нідерланди).

Про зростання захворюваності на кашлюк повідомляється і з інших країнах світу, зокрема Австралії, Бразилії, Болівії, Канади, Ізраїлю, Сербії, Сполучених Штатів Америки та Великобританії.

 Не оминуло це і Україну. Згідно матеріалів Державної установи «Центр громадського здоров’я МОЗ України» з 2023 року в державі почала зростати захворюваність на кашлюк. Останній такий пік спостерігався у 2020 році, що зокрема пов’язано з тим, що спалахи цього захворювання циклічні і відбуваються кожні 3-4 роки. Лише за перші два місяці 2024 року зафіксовано 515  випадків захворювання, за аналогічний період минулого року було тільки 27 випадків. 95,9% усіх захворілих — діти. Найчастіше хворіють діти у віковій групі від 1 до 9 років, рідше 10-14 років.  

У Львівській області в 2023 році було 85 випадків хвороби (з них 81 у дітей до 17 років), а за три місяці поточного уже 122 (114 у дітей до 17 років).

Таке зростання захворюваності відбувається за рахунок накопичення значної кількості нещеплених дітей, Рівень охоплення щепленнями від кашлюку в  Україні є вкрай недостатнім і складає 55,9% для дітей віком 1 рік і старше (АКДП-3), при рекомендованому ВООЗ показнику не менше 95%. В області охоплення вакцинацією від кашлюку дітей віком 1 рік і старше (АКДП-3) у 2023 році становило 76%,

  

Чим небезпечний кашлюк

Кашлюк — це бактеріальне інфекційне захворювання, яке перебігає як затяжний бронхіт з тяжкими нападами кашлю. Захворювання є вкрай заразним, кашлюк легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. На нього хворіють здебільшого діти та підлітки, але захворіти можуть також і дорослі. 

Найбільш небезпечним кашлюк є для немовлят, у яких може викликати апное — тимчасову зупинку дихання. Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті. У 2023 році в Україні був зареєстрований летальний випадок від кашлюку у дитини віком до 1 року. Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюка, але сама хвороба є дуже виснажливою та сильно ослаблює організм.


Які симптоми кашлюку

Хвороба починається через 3-14 днів після інфікування (у середньому 5-8 днів) і протікає як гостра респіраторна інфекція. У цей час хворий дуже заразний. Наприкінці цієї фази з’являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, кашель має характерний свист. Кашель може супроводжуватись гарячкою, нежитю, та іншими ознаками гострої респіраторної інфекції.

Напади кашлю стаються частіше вночі, за тижні хвороби це дуже виснажує хворого. У немовлят кашель може не проявлятись – але в них може статися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя. Під час кашлю може відходити мокротиння. Цей період може тривати до 8 тижнів. 

Одужання починається через 4-8 тижні, іноді період одужання може тривати від 2 до 6 місяців.


Як запобігти кашлюку

Основним засобом профілактики кашлюку є вакцинація. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей від кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, його потрібно наздогнати якомога швидше.

Усім вагітним жінкам варто робити щеплення від кашлюку, дифтерії та правця в термін від 16 до 32 тижнів під час кожної вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці життя до отримання нею щеплення.

Для вакцинації дітей проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися вакцини проти кашлюку, дифтерії та правця як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Для вакцинації вагітних застосовується вакцина АаКДП-М.

 

Захистіть своїх дітей від важкої хвороби та ускладнень. Робіть усі щеплення за календарем, і не тільки від кашлюку !

 

МиПрацюємоЩобВиБулиЗдорові!  

(Підготовлено з використанням матеріалів EuroCDC та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»)

64 перегляди0 коментарів

Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page