top of page

27 лютого - День обізнаності про аносмію

Що таке АНОСМІЯ?

Аносмія - це стан, коли людина втрачає здатність розрізняти запахи.

Якщо ви хворіли на коронавірусну інфекцію, то, швидше за все, відчули на собі що це таке, коли навіть кава зранку не пахне. Адже у 2020-2021 роках до 80% людей з цим захворюванням відчували цей симптом.

Отже, аносмія може бути симптомом вірусного захворювання.

Але не лише ковід.

Втрата відчуття запаху може мати органічний характер, тобто причина - ураження мозку!

Травма голови, внаслідок якої пошкоджуються тканини головного мозку, або наявність новоутворів у ділянках, що відповідають за аналіз нюхових подразників також може стати причиною втрати відчуття запаху.

Також є цікавим той факт, що курці мають ослаблені відчуття запаху та смаку у порівнянні з людьми, які не палять.

Це ще одна причина позбутись цієї шкідливої звички!

Втрата нюху може бути не лише наслідком проблем із здоров'ям, але і стати причиною інших захворювань чи небезпечних станів Дослідження вказують на те, що люди, які втратили нюх, вдвічі частішевживали зіпсовану або отруйну їжу у порівнянні з людьми без порушень.

Запах диму або газу також може попередити про небезпеку, а людина з порушеним нюхом не зможе його відчути. А ще, люди із порушенням відчуття смаку та/або запаху можуть мати проблеми з апетитом: одні з’їдають забагато, а інші замало. Це призводить до швидкого набору, або втрати ваги, що може відбитися на фізичному та психічному здоров’ї пацієнтів. Деякі люди після втрати нюху впадають у депресію, але механізм цього явища не до кінця зрозумілий.

В будь-якому випадку, якщо у вас виник такий симптом - не панікуйте, проте обов'язково зверніться до лікаря!


2 перегляди0 коментарів

Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page