Більшість мешканців України щодня споживає лише 40-80 мкг йоду на добу.
Профілактика йододефіциту: Споживання йодованої солі. Для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану. УВАГА: Додавати сіль в готові страви, а не під час приготування

До щоденного раціону слід додавати такі продукти:
морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
рибу (минтай, хек, тріску, лосось, судак, тунець та ін.);
морську капусту (ламінарію);
овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат, білу квасолю);
фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа, авокадо, виноград, груші, яблука, вишні, полуницю, чорнослив);
яйця;
молоко;
м'ясо: яловичину, курятину, індичатину, свинину;
журавлину;
волоські горіхи, фісташки.
До речі: створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95-98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2-5% — через кишківник.
Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.
У деяких країнах, наприклад у Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20 000 мкг) через уживання морських водоростей та морепродуктів.
В Австралії безпечним вважають споживання до 2 000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1 000 мкг — для дітей.
За все життя людина споживає близько 3-5 г йоду — приблизно одну чайну ложку.
#МиПрацюємоЩобВиБулиЗдорові
Comments