top of page

21 жовтня — Всесвітній день йододефіциту

Більшість мешканців України щодня споживає лише 40-80 мкг йоду на добу.

Профілактика йододефіциту: Споживання йодованої солі. Для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану. УВАГА: Додавати сіль в готові страви, а не під час приготування

До щоденного раціону слід додавати такі продукти: морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру); рибу (минтай, хек, тріску, лосось, судак, тунець та ін.); морську капусту (ламінарію); овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат, білу квасолю); фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа, авокадо, виноград, груші, яблука, вишні, полуницю, чорнослив); яйця; молоко; м'ясо: яловичину, курятину, індичатину, свинину; журавлину; волоські горіхи, фісташки. До речі: створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95-98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2-5% — через кишківник. Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу. У деяких країнах, наприклад у Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20 000 мкг) через уживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2 000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1 000 мкг — для дітей. За все життя людина споживає близько 3-5 г йоду — приблизно одну чайну ложку. #МиПрацюємоЩобВиБулиЗдорові


8 переглядів0 коментарів

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page