Подію започаткував Всесвітній Рух Солі та Здоров’я у 2008 році.
Мета – залучити суспільство до зменшення вживання солі у раціоні задля покращення здоров’я. Також подія слугує зверненням до виробників харчових продуктів та державної влади заради надання споживачам права вибору продукції зі зменшеним відсотком солі.
🧂 Сіль — основне джерело натрію для організму, проте споживання її понад норму може спричинити негаразди зі здоров’ям.
⚠️ Надлишок солі призводять до проблем із тиском, судинами, серцем, мозком, нирками, масою тіла тощо.
➡️ ВООЗ радить зменшити споживання солі до 5 грамів на день. Це одна неповна чайна ложка. 🥄
За результатами дослідження, лише 13% українців дотримуються таких рекомендацій. А більшість споживає солі майже втричі більше за денну норму.
За результатами досліджень STEPS у 2019 році, у середньому українці споживали 12,6 г солі на добу.
❗70% солі людина споживає з готовими продуктами, купленими у магазині. Найчастіше це:
🍞🥖 білий хліб, батон, багет;
🌭 🍗 технологічно-оброблені м’ясні та рибні вироби, солоні та в’ялені м’ясні та рибні продукти, консерви;
🍜 бульйонні кубики;
🥫 овочеві консерви та бочкові овочі із надмірним додаванням солі;
🍶 готові солоні приправи;
🥪 🍕 бутерброди, піца;
🍝 лапша та супи швидкого приготування тощо.
Як зменшити споживання солі?
✅ Приберіть сільничку зі столу.
✅ Обмежте споживання оброблених продуктів з високим вмістом солі: хліб, оброблені м’ясні та рибні вироби, твердий сир, консерви та напівфабрикати.
✅ Читайте етикетки! Чим ближче до початку списку інгредієнтів розташована сіль, тим більший її вміст.
✅ Продукти з високим вмістом солі замінюйте більш корисними. Наприклад, білий хліб – на цільнозерновий, а готові соуси приготуйте власноруч.
✅ При приготуванні страв додавайте свіжі трави та спеції замість солі. Надати нових смаків допоможуть також часник, імбир, цитрусові.
✅ Звичайну сіль замініть на йодовану, це попередить дефіцит йоду в організмі. А ще краще заповнити його натуральними продуктами, що містять йод.
Comments