Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Спричиняються бактеріями або вірусами.
Передаються:
☛ через уживання зараженої їжі та води;
☛ під час купання у забруднених водоймах;
☛ через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, риба, яйця, молоко), немитих фруктах і овочах.
Симптомами цих захворювань є підвищення температури тіла, нудота, блювота, діарея.
У 2023 році у Львівській області зареєстровано 10 спалахів гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждало 142 особи, зокрема, 50% дітей, з них 90% були госпіталізовані.
50% зареєстрованих спалахів гострих кишкових інфекцій були пов’язані з харчуванням в закладах громадського харчування.
Щоб захистити себе від кишкових інфекцій, ПАМ’ЯТАЙТЕ про 5 правил безпечного харчування!
1. Підтримуйте чистоту:
☛ мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу, після відвідування туалету;
☛ тримайте в чистоті поверхні і кухонне обладнання, що використовуєте для приготування їжі
☛ захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
☛ користуйтеся окремими ножами і обробними дошками для обробки сирих продуктів;
3. Ретельно готуйте їжу:
☛ просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
☛ не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
5. Вживайте безпечну воду і свіжі продукти:
☛ ретельно мийте овочі й фрукти,
☛ не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Comments