top of page

У літню пору збільшується кількість випадків гострих кишкових інфекцій

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.



Спричиняються бактеріями або вірусами.

Передаються:

  через уживання зараженої їжі та води;

  під час купання у забруднених водоймах;

  через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, риба, яйця, молоко), немитих фруктах і овочах.

Симптомами цих захворювань є підвищення температури тіла, нудота, блювота, діарея. 

У 2023 році у Львівській області зареєстровано 10 спалахів гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждало 142 особи, зокрема, 50% дітей, з них 90% були госпіталізовані. 

50% зареєстрованих спалахів гострих кишкових інфекцій були пов’язані з харчуванням в закладах громадського харчування.



Щоб захистити себе від кишкових інфекцій, ПАМ’ЯТАЙТЕ про 5 правил безпечного харчування!


1. Підтримуйте чистоту:

мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу, після відвідування туалету;

тримайте в чистоті поверхні і кухонне обладнання, що використовуєте для приготування їжі

захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.


2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

користуйтеся окремими ножами і обробними дошками для обробки сирих продуктів;


3. Ретельно готуйте їжу:

просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;


4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;


5. Вживайте безпечну воду і свіжі продукти:

 ретельно мийте овочі й фрукти, 

 не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.


Comments


bottom of page