top of page

Споживання солі

Сіль разом із цукром, претендує на титул «білої смерті». І це правда, адже 14% смертей у світі обумовлені високим артеріальним тиском. І частина з них пов’язана саме з надмірним споживанням кухарської солі.

Близько 70% солі ми споживаємо у складі готових продуктів, які купуємо в супермаркетах. Отже, в яких готових продуктах найбільше солі?

Топ-чотири це:

 хліб;

 оброблені продукти з м’яса;

 твердий сир;

 консерви і напівфабрикати.

ВООЗ радить зменшити споживання солі до 5 грамів на день, це одна чайна ложка без верху. Останнє дослідження харчування українців наводить невтішні дані: в середньому ми вживаємо втричі більше солі. Яку користь дає обмеження споживання кухарської солі?

Перше – це запобігання зростанню артеріального тиску.

Друге – зниження вже підвищеного тиску крові у судинах.

Третє – значне зменшення ризику ускладнень, обумовлених високим тиском.

Отже, що робити?

1) Обмежте споживання оброблених продуктів, які є основним

постачальником солі – хліб, оброблені м’ясні та рибні вироби, твердий сир, консерви та напівфабрикати;

2) читайте етикетки! Чим ближче до початку списку інгредієнтів

розташована сіль, тим більший її вміст.

3) Коли готуєте вдома, використовуйте менше солі, а більше приправ та зелені.

4) Використовуйте йодовану сіль, замість звичайної.

Отже, не варто повністю відмовлятися від солі, але дуже критично обмежити її споживання до 5 грамів на день, і це включно з сіллю, що ховається в оброблених продуктах. Львівський Лаб.центр Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України