Сіль разом із цукром, претендує на титул «білої смерті». І це правда, адже 14% смертей у світі обумовлені високим артеріальним тиском. І частина з них пов’язана саме з надмірним споживанням кухарської солі.
Близько 70% солі ми споживаємо у складі готових продуктів, які купуємо в супермаркетах. Отже, в яких готових продуктах найбільше солі?
Топ-чотири це:
хліб;
оброблені продукти з м’яса;
твердий сир;
консерви і напівфабрикати.
ВООЗ радить зменшити споживання солі до 5 грамів на день, це одна чайна ложка без верху. Останнє дослідження харчування українців наводить невтішні дані: в середньому ми вживаємо втричі більше солі. Яку користь дає обмеження споживання кухарської солі?
Перше – це запобігання зростанню артеріального тиску.
Друге – зниження вже підвищеного тиску крові у судинах.
Третє – значне зменшення ризику ускладнень, обумовлених високим тиском.
Отже, що робити?
1) Обмежте споживання оброблених продуктів, які є основним
постачальником солі – хліб, оброблені м’ясні та рибні вироби, твердий сир, консерви та напівфабрикати;
2) читайте етикетки! Чим ближче до початку списку інгредієнтів
розташована сіль, тим більший її вміст.
3) Коли готуєте вдома, використовуйте менше солі, а більше приправ та зелені.
4) Використовуйте йодовану сіль, замість звичайної.
Отже, не варто повністю відмовлятися від солі, але дуже критично обмежити її споживання до 5 грамів на день, і це включно з сіллю, що ховається в оброблених продуктах. Львівський Лаб.центр Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України