top of page

Про жири

Сьогодні Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України розпповідає про жири. “У грамі жиру міститься 9 ккал (для порівняння: вуглеводи та білки містять по 4 ккал у грамі). Щоб не набирати вагу, просто намагайтесь не перевищувати добову калорійність вашого раціону”, - радить дієтолог нью-йоркської клініки Джессіка Кордінг. Окрім того, експерти вважають, що людині необхідно збільшити кількість здорових жирів у раціоні до 20%. Раніше вважалося, що 10% цілком достатньо. Як і вуглеводи, жири поділяються на ті, які корисні для організму, і ті, які шкідливі. Насичені або тверді жири частіше всього зустрічаються у переробленій їжі тваринного походження. Їх кількість бажано обмежити. А ось продукти з ненасиченими жирами у складі (горіхи, рослинні олії, лосось, авокадо) краще додати до щоденного раціону, вони принесуть організму користь. Насичені жири справді можуть підвищити рівень холестерину у крові. У той час, як поліненасичені жирні кислоти (містяться у насінні соняшника, соєвих бобах, гарбузовому насінні, тунці, грецьких горіхах), навпаки, знижують його.Зазвичай жири об’єднують в одну групу, але різні типи суттєво відрізняються один від одного. Насичені жири (містяться в продуктах тваринного походження, пальмовій олії) відкладаються у підшкірний жир на проблемних зонах. Але найбільш небезпечними на сьогодні є трансжири (маргарин, фастфуд, солодощі і деякі перероблені продукти) - саме вони приводять до проблем з серцем та судинами, до ожиріння та збоїв у роботі ендокринної системи. Полі- і мононенасичені жири позитивно впливають не серцево судинну систему і швидко засвоюються організмом. Жири є важливим харчовим джерелом енергії та корисних жирних

кислот.

При приготуванні їжі слід переважно використовувати жири, які містять у своєму складі ненасичені та насичені жирні кислоти (оливкова, соняшникова, рапсова, кукурудзяні олії).

ü Доцільно обмежувати споживання тваринних жирів (вершкове масло та сало), а також рослинних жирів із високим вмістом насичених жирних кислот.

ü Слід повністю відмовитись від придбання та споживання продуктів, які містять у своєму складі транс жири (частково гідрогенізовані рослинні жири, кондитерський та кулінарний жир). Їжте смачно та будьте здоровими!!!


Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page