Сьогодні Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України розпповідає про жири. “У грамі жиру міститься 9 ккал (для порівняння: вуглеводи та білки містять по 4 ккал у грамі). Щоб не набирати вагу, просто намагайтесь не перевищувати добову калорійність вашого раціону”, - радить дієтолог нью-йоркської клініки Джессіка Кордінг. Окрім того, експерти вважають, що людині необхідно збільшити кількість здорових жирів у раціоні до 20%. Раніше вважалося, що 10% цілком достатньо. Як і вуглеводи, жири поділяються на ті, які корисні для організму, і ті, які шкідливі. Насичені або тверді жири частіше всього зустрічаються у переробленій їжі тваринного походження. Їх кількість бажано обмежити. А ось продукти з ненасиченими жирами у складі (горіхи, рослинні олії, лосось, авокадо) краще додати до щоденного раціону, вони принесуть організму користь. Насичені жири справді можуть підвищити рівень холестерину у крові. У той час, як поліненасичені жирні кислоти (містяться у насінні соняшника, соєвих бобах, гарбузовому насінні, тунці, грецьких горіхах), навпаки, знижують його.Зазвичай жири об’єднують в одну групу, але різні типи суттєво відрізняються один від одного. Насичені жири (містяться в продуктах тваринного походження, пальмовій олії) відкладаються у підшкірний жир на проблемних зонах. Але найбільш небезпечними на сьогодні є трансжири (маргарин, фастфуд, солодощі і деякі перероблені продукти) - саме вони приводять до проблем з серцем та судинами, до ожиріння та збоїв у роботі ендокринної системи. Полі- і мононенасичені жири позитивно впливають не серцево судинну систему і швидко засвоюються організмом. Жири є важливим харчовим джерелом енергії та корисних жирних
кислот.
При приготуванні їжі слід переважно використовувати жири, які містять у своєму складі ненасичені та насичені жирні кислоти (оливкова, соняшникова, рапсова, кукурудзяні олії).
ü Доцільно обмежувати споживання тваринних жирів (вершкове масло та сало), а також рослинних жирів із високим вмістом насичених жирних кислот.
ü Слід повністю відмовитись від придбання та споживання продуктів, які містять у своєму складі транс жири (частково гідрогенізовані рослинні жири, кондитерський та кулінарний жир). Їжте смачно та будьте здоровими!!!
#МиПрацюємоЩобВиБулиЗдорові Львівський Лаб.центрЛьвівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України

Comments