top of page

Нагадаємо, як краще зберігати їжу в умовах блекаутів


Окупанти продовжують обстрілювати нашу енергетичну інфраструктуру, тож останнім часом вся країна потерпає від вимушених вимкнень електроенергії. Зберігання харчових продуктів в таких умовах може бути викликом, особливо влітку, адже йдеться не просто про їхню свіжість, а й про безпеку для здоров’я! Як підготуватися до відключення електроенергії?  Сформуйте запас льоду. Тримайте кілька пакетів з льодом у морозильній камері. Це допоможе зберегти холод під час відключення електроенергії.  Розгляньте купівлю холодильних елементів Їм можна тримати в морозильнику і за потреби використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках.  Підготуйте запас консервів і сухих продуктів. Що робити, коли вимкнули електроенергію?  Використовуйте лід та холодильні елементи. Перемістіть швидкопсувні продукти в термосумки або охолоджувальні бокси з льодом чи холодильними елементами.  Розділіть продукти. Ті, які швидко псуються, зберігайте в найбільш холодній зоні холодильника або морозильника.  Тримайте двері холодильника та морозильної камери зачиненими. Це допоможе зберегти холод всередині. Якщо двері не відкривати, холодильник може зберігати температуру до чотирьох годин, морозильна камера – до 48. Як діяти після відновлення електропостачання?  Перевірте температуру продуктів.  Продукти, які зберігалися за температури вище 4°C понад дві години, можуть бути небезпечними.  Огляньте продукти на наявність ознак псування.  Дотримуйтесь принципу «якщо є сумніви – у смітник»! Про що ще важливо пам’ятати!   Готуйте менші порції  Зберігайте мінімальні запаси продуктів! Які є альтернативи холодильника? сумки-холодильники; термоси для їжі (його можна завчасно охолодити та скласти в нього необхідні продукти); льох або підвал; термічна обробка продуктів.  Рекомендуємо переглянути меню та раціон на користь швидкого, легкого і того, що не швидко псується.  У літній період великою частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника.  Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти. Дотримання таких кроків допоможе довше зберігати ваші продукти свіжими та безпечними навіть під час відключення електроенергії, а вам – їсти без ризиків для здоров’я. Тримаймося!  Джерело: Міністерство охорони здоров'я України

Comments


bottom of page