top of page

Любите солодке?

Любите солодке? Я теж))) Але! Мусимо бути здорові!


Для чого зменшувати споживання цукру? Що це вам дасть?

Зменшиться ризик набору зайвої ваги.

Знизиться ймовірність серцево-судинних, онкологічних захворювань та діабету.

Покращиться здоров'я зубів.

І, оскільки ви будете їсти менше некорисних продуктів, в раціоні звільниться місце для корисних: овочів, фруктів, зернових, горіхів.


Організм буде вам вдячний!



Що робити, щоб споживати менше цукру? Які перші та найголовніші кроки?


1) Найперше: припиніть або суттєво зменште вживання солодких напоїв.

Це стосується не тільки коли та інших солодких газованих напоїв, а й фруктових соків, нектарів, фрешів та смузі. Максимальна норма соку на день – 200 мілілітрів. Краще пити просту воду або експериментувати зі смаками і ароматами, додаючи до води м’яту та інші трави, лимон, апельсин, ягоди або навіть огірки.

2) Поступово зменшуйте кількість цукру, яку ви додаєте до чаю чи кави, щоб ваші смакові рецептори призвичаювалися до менш солодкого смаку. Спробуйте додавати натуральні ароматизатори – цитрусові, корицю або інші спеції.

3) Замінюйте перекуси з магазинних солодощів, печива та цукерок,фруктами або сухофруктами і горіхами, але теж пам’ятайте про порції. Звичні десерти, торти та тістечка залиште для особливих випадків. Спробуйте готувати десерти на основі ягід, наприклад, домашній мармелад на агар-агарі.

4) Читайте етикетки! Навчіться знаходити цукор, навіть якщо він

замаскований під іншими назвами. Якщо цукор або його аналоги йдуть в переліку інгредієнтів одними з перших, краще такий товар відкласти.

5) Не забувайте, що цукор можна знайти і там, де ви зовсім не очікуєте його побачити: в хлібі, консервованих овочах, соусах. Наприклад, у столовій ложці кетчупу міститься чайна ложка цукру.


Тому чим менше оброблених продуктів у вашому раціоні, тим краще. Ідеальний варіант – навчитися готувати ті ж соуси самостійно.

Спробуйте пройти ці кілька кроків і, разом з тим, знайдіть заміну солодкому для свого життя.

Вчіться створювати для себе приємні моменти, не пов’язані з їжею, можливо, ви захочете відновити своє хобі або знайти нове захоплення.


Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України #МиПрацюємоЩобВиБулиЗдорові#СкажемоІнсультуНі

Comments


bottom of page