top of page

Лептоспіроз – небезпечна зоонозна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба


23-річний мешканець Пустомитівщини потрапив до реанімації через лептоспіроз. Постраждалий часто займався рибальством і ймовірно міг інфікуватися, коли травмував руку рибальським гачком

Перші скарги на високу гарячку та розлади травлення у чоловіка з’явилися 24 червня. Вже через 3 дні до загальної слабкості додалися біль у литкових (характерно для лептоспірозу) та інших м’язах, попереку, а також жовтяниця та головний біль. То через слабкість у м’язах ніг, що він не міг ходити, чоловік звернувся по медичну допомогу до сімейного лікаря. Того ж дня, 29 червня, постраждалого у вкрай важкому стані каретою швидкої медичної допомоги доправили до Львівської обласної інфекційної лікарні.

Як з’ясували епідеміологи Львівського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ країни, у чоловіка впродовж останніх 30-ти днів було кілька умов для зараження.

До початку захворювання постійно займався рибальством (востаннє – 23 червня, напередодні появи перших симптомів). А за три тижні до того під час рибної ловлі пірнав та травмував руку рибальським гачком. Саме це могло спричинити інфікування.

Більше тижня чоловік провів у реанімації, іще тиждень – на лікуванні в інфекційній лікарні. Минулого тижня виписаний додому і знаходиться на амбулаторному лікуванні.

В Україні захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає навесні і влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм. За пів року на Львівщині фахівці Львівського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ країни зафіксували 4 випадки лептоспірозу.


Лептоспіроз – небезпечна зоонозна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба, спричинена збудником-бактерією Leptospira. Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) та смерті.

Джерелами збудників лептоспірозу являються інфіковані тварини (хворі та носії збудника) – переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.). Від людини до людини захворювання не передається.

Збудник потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – дрібних ссавців (гризунів). Захворіти на лептоспіроз можна під час купання, ловлі риби у заражених водоймах, її розробці, сінокосі на зволожених територіях, при догляді за хворими і інфікованими тваринами тощо. У тіло людини збудник лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи, рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). Вживання інфікованої їжі та води також може спричинити захворювання.

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, печінки, менінгіт) і навіть летальних (при несвоєчасному зверненні за медичною допомогою та лікуванні).


Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип. Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із хворими тваринами, потенційно зараженою водою, вживали відповідну їжу, воду –зверніться до лікаря. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше.

Ризики захворіти на лептоспіроз суттєво зменшуються, якщо ви уникаєте перебування та ловлі риби у потенційно зараженій воді, контактів із хворими та інфікованими тваринами проводите щеплення домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу, захищаєте воду для пиття та продукти харчування від доступу мишовидних гризунів, проводите заходи щодо знищення гризунів у особистих помешканнях.


33 перегляди0 коментарів

Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page