top of page

Захист від кишкових інфекцій та виключення ризику харчових отруєнь

А ми продовжуємо говорити про харчування Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України Для захисту від кишкових інфекцій та виключення ризику харчових отруєнь Всесвітня організація охорони здоров’я розробила п’ять основних правил дотримання харчової безпеки.

Правило 1 – Дотримуйтесь чистоти

· Мийте руки теплою водою з милом протягом щонайменше 20 секунд перед тим, як готувати їжу. Також мити руки необхідно після того, як ви торкалися таких продуктів, як яйця, сире м’ясо, риба та морепродукти, адже на їх поверхні можуть міститися небезпечні мікроорганізми, які після правильної

термічної обробки загинуть.

Мийте руки щоразу після туалету, заміни підгузків, кашлю або чхання, після догляду за хворим, контакту з тваринами або зі сміттям.

Мийте усе кухонне приладдя, що контактувало із їжею, у теплій мильній воді. Це, зокрема, дошки, посуд та стільниці.

· Для прибирання кухонних поверхонь використовуйте одноразові паперові рушники. Якщо користуєтесь тканинними рушниками, то часто їх періть при високій температурі.

· Ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою, включно з тими, що мають неїстівну шкірку (банани, апельсини, дині, кавуни тощо).

· Убезпечте кухню та харчові продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Зверніть увагу! Мити м’ясо і птицю перед приготуванням не потрібно: мікроби загинуть під час термічної обробки. Змити їх не вийде, натомість, під час миття вони потрапляють не лише на раковину, а й поширюються по усій кухні, «осідаючи» на посуді та тих продуктах, які вживаються у сирому вигляді. Якщо

потрібно з сирого м’яса прибрати кров та залишки кісток, це можна зробити за допомогою паперового рушника



Коментарі


bottom of page