top of page

Аналіз стану забруднення атмосферного повітря у визначених точках за I-II квартал 2023р.

З метою контролю за станом забруднення атмосферного повітря та оцінки впливу забруднення атмосферного повітря на здоров’я населення в 2023 році проводилися моніторингові дослідження атмосферного повітря у встановлених пунктах спостережень згідно Програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря на 2021-2025 роки Львівської зони.

Моніторингові дослідження проводились за вмістом шкідливих речовин в атмосферному повітрі області на 7 пунктах спостережень з періодичністю відбору 1 раз в квартал. Протягом 2023 року досліджено 481 проба атмосферного повітря, перевищення виявленні у 45-ти пробах. По інгредієнтах: азоту діоксид - 80 проб, без перевищень; вуглецю оксиду - 80 проб, з них виявлено перевищення в 10-и пробах; пил - 80 проб, з них виявлено перевищення в 10-и пробах; ангідрид сірчистий - 80 проб, з них виявлено перевищення в 10-и пробах ; формальдегід - 10 проб, без перевищень ; озон – 60 проб, без перевищень ; гас (керосин) - 15 проб, з них виявлено перевищення в 15-и пробах.

Оцінка стану забруднення атмосферного повітря проводилась шляхом порівняння визначених максимально – разових концентрацій із відповідними гранично-допустимими концентраціями (ГДК) речовин у повітрі населених пунктів до Гігієнічних регламентів допустимого вмісту хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць, затверджених наказом МОЗ України від 14.01.2020 року №52.

За результатами проведених моніторингових лабораторних досліджень перевищення гранично-допустимих концентрацій (ГДК) вмісту хімічних речовин в атмосферному повітрі виявлені в 2-х контрольних точках: на перехрестях вулиць з інтенсивним рухом автотранспорту (в житловій забудові поблизу магістральних доріг) в м. Червонограді та в зоні житлової забудови м.Бориславі (від місць виходу нафти на поверхню).

Згідно плану моніторингових досліджень атмосферного повітря в зоні впливу ТЕЦ в м.Золочів, вул. Б.Хмельницького,3, в м. Львові, вул.Козельницька,5 та м. Львові, вул..Пластова,125: вміст азоту діоксиду, сірчистого ангідриду, вуглецю оксиду, пилу- без перевищень ГДК досліджуваних речовин, відповідно до вимог наказу МОЗ України від 14.01.2020 року №52.

Перевищення ГДК виявлялися:

-в м.Червонограді, на перехресті вулиць Сокальська-Стуса виявлені перевищення по вмісту пилу в 1,24 раз, оксиду вуглецю в 1,69 рази, ангідриду сірчистого в 1,38 раз.

-в м.Бориславі вміст в атмосферному повітрі в районі житлової забудови по вул.Чорновола, 12 гасу (керосину ) перевищує ГДК в 3,04 рази.

Центром в 2023 році заплановано проведення моніторингових лабораторних досліджень атмосферного повітря у пунктах спостережень в обсягах та кратністю, визначених Програмою державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря на 2021-2025 роки Львівської зони.

Comments


bottom of page