top of page

24-річна вагітна мешканка Львівщини захворіла на ботулізм

Жінка на 35-му тижні вагітності 17 листопада скуштувала м’ясний паштет домашньої консервації. Причому його їли ще четверо осіб із домашнього осередку. Однак захворіла лише вагітна.

Перші прояви хвороби у неї з’явилися вже на наступний день. За три дні хвора звернулася по медичну допомогу до пологового відділення за місцем проживання.

21 листопада у важкому стані хвору госпіталізували до Львівської обласної клінічної інфекційної лікарні з такими скаргами: порушення зору, сухість в роті, порушення ковтання. Ці симптоми характерні для ботулізму.

Пацієнтці було введено протиботулінічну сироватку. Надається весь обсяг необхідної медичної допомоги. Лікарі оцінюють стан хворої як середньої важкості (інформація на 26 листопада).


 Зауважимо: від початку 2024 року на Львівщині зареєстровано 7 випадків ботулізму. Постраждали 9 мешканців області (шестеро чоловіків та три жінки). У 2023 році був один випадок ботулізму.

Нагадаємо, ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що може міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах.

Найчастіше збудник ботулізму міститься в домашніх консервах (м’ясних, рибних, грибних та овочевих), а також може міститися у в’яленій рибі.

Токсин виникає в тих умовах, коли немає кисню. І не обов'язково по всьому продукту. Може бути зараженою частина продукту, а решта – буде нормальною. Це так зване "гніздове забруднення", притаманне ботулізму.

Причиною отруєнь може бути вживання м’ясних, рибних, овочевих консервів, ковбаси, шинки, зокрема домашнього приготування.

Основними симптомами ботулізму є порушення зору, відчуття "сітки" перед очима, відчуття сухості в роті, розлад мовлення, ковтання.

При цих ознаках слід негайно звернутися по медичну допомогу!

Щоб вберегтися від ботулізму, варто знати

Уникайте придбання соленої та в'явленої риби в місцях несанкціонованої торгівлі.

Пам'ятайте, що безпечна консервація можлива лише при використанні автоклавів!

Перед вживанням м'ясних консервів варто забезпечити термічну обробку (проварити, просмажити чи помістити у духову шафу).

Comments


bottom of page