top of page

🦠 Як уберегтися від сальмонельозу

Сальмонели – це бактерії, які викликають кишкові інфекції: сальмонельоз і черевний тиф. Розповідаємо, як запобігти цим інфекціям і що робити в разі зараження. Сальмонели живуть у кишковому тракті тварин і людей, тому поширюються разом із фекаліями через ґрунт, водойми, харчі чи будь-які інші забруднені поверхні. Симптоми сальмонельозу такі: діарея, біль у животі та гарячка, та бувають випадки і безсимптомного перебігу цієї інфекції. Перші симптоми з’являються протягом трьох діб після зараження і тривають до тижня. Втім, можливий і тяжкий перебіг сальмонельозу, внаслідок якого розвивається так званий реактивний артрит, що триває місяцями, а деякі люди страждають на діарею кілька місяців після видужання. Як діяти у разі цих симптомів: Якщо у вас чи дитини симптоми кишкової інфекції – повідомте про це своєму лікарю, телефоном, зокрема. Лікар скерує ваші дії: це може бути приймання антибіотиків, здача аналізів чи просто запобігання зневодненню, адже легкі форми сальмонельозу минають і без лікування. Якщо зараження сталося в межах дитячого табору, школи, садочка, військової частини чи лікарні, про це слід повідомити лікарю закладу, щоб швидко зупинити поширення інфекції. Люди можуть заразитися сальмонелами через такі джерела: харчі тваринного походження: яловичину, курятину, непастеризоване молоко чи яйця; брудні чи помиті зараженою водою овочі та фрукти; харчі, яких торкалася брудними руками заражена людина; контакт зі свійськими й дикими тваринами, фекаліями тварин чи землею, якою тварини гуляють; контакт із забрудненими поверхнями, за яким йде торкання обличчя чи харчів; брак гігієни після туалету чи зміни підгузків; вживання непастеризованого молока чи забрудненої води. Виглядає так, що заразитися сальмонелами дуже просто і загрози практично всюди, особливо в дитячих їдальнях, чи за умов затоплення і браку води. Для того, щоб уберегтися від інфекції, потрібно дотримуватися низки правил: Ні продуктам зі стихійних ринків Мийте руки перед вживанням та приготуванням їжі Окремі дошки для м’яса та риби Термічно обробляйте до повної готовності м’ясо, рибу, яйця та домашній сир Не годуйте домашніх котів і собак сирим м’ясом Джерело: Міністерство охорони здоров'я https://www.health.state.mn.us/diseases/salmonellosis/salmonella.htmlhttps://www.cdc.gov/salmonella/general/index.html




Comments


bottom of page