top of page

Як правильно виходити з посту? Харчування під час Великодня

Що робити, щоб великодні свята не перетворювати на свята шлунку?



Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України підібрав рекомендації, які допоможуть вийти з посту і насолодитися Великоднем без шкоди для здоров’я



Чому постування – це стрес для організму?

Великий піст є найдовшим і найбільш суворим з усіх православних постів, тому вихід з нього є стресом для організму.

Оскільки людина упродовж посту не їсть білкову їжу тваринного походження, її організм припиняє виробляти ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, молочних продуктів і яєць.

Якщо ж людина одразу після посту надмірно споживатиме м’ясні страви, то потужності організму не в стані їх належно переробляти. Відтак збільшуються ризики появи та загострення хвороб, як виразка, панкреатит (запалення підшлункової залози), коліт, холецистит (запалення жовчного міхура) та інші. Також порушення травлення небезпечно для людей з хронічними хворобами серцево-судинної, ендокринної , дихальної, ендокринної, травної, сечовидільної систем. Адже збій у їхній роботі часто спричиняє саме порушення у харчуванні.

Тож правильний вихід з посту має значення!

Як виходити з посту?

Насамперед помірність. Не треба поспішати з поверненням до звичного режиму харчування. Упродовж святкового пасхального тижня спробувати смачні наїдки у Вас ще буде час.

Вихід з посту має тривати приблизно 1-2 тижні. Упродовж цього часу краще поєднувати пісну їжу і звичайну, причому дуже маленькими порціями.

• вводьте у раціон звичні для вас страви поступово, у порції має бути не більше 150-200 грамів, причому не змішувати кілька страв одразу;

• випивайте півсклянки теплої води перед прийомом їжі, що зменшить відчуття голоду та попередить;

• будьте обережними зі свіжою випічкою, не бажано навантажувати шлунок;

• поступово вводьте в раціон яйця, молочні та кисломолочні продукти (кефір, сир, йогурт) та м'ясо, причому краще – індичку, курку, кролика, яловичину;

• надайте перевагу відвареному чи тушкованому способу приготування страв;

• не забувайте про клітковину, адже вона нормалізує травлення, тому споживайте більше фруктів, овочів, (як сирих, так і в тушкованому, вареному чи запеченому вигляді), а також зелень і спеції, які сприятимуть засвоєнню важкої їжі;

• білкові продукти краще їсти в першій половині дня (1 білковий продукт за 1 прийом їжі);

• встановіть часові проміжки на сніданок, обід та вечерю, не робіть зайвих перекусів, а також не забувайте побільше рухатися в перервах між їжею, щоб полегшити процес травлення.

Від споживання яких продуктів краще утриматись?

У перші 2-3 дні після закінчення посту не варто вживати:

• соління та маринади;

• випічку, чіпси та солодощі;

• газовані напої;

• алкогольні напої.

Зі спиртним теж слід бути обережними: краще трохи якісного червоного вина. Алкоголь у малих дозах сприяє травленню, а у великих – отруює організм.

Роботу шлунку можна полегшити за допомогою готових препаратів – ферментів, оскільки власних ферментів в організмі під час посту поменшало, і вони не в змозі впоратися з важкою їжею.

Пам’ятайте, перехід до повноцінного харчування повинен бути поступовим для того, щоб вживання звичної для вас їжі не нашкодило організму, а великодні свята не перетворювати на свята шлунку.


Веселих свят та будьте здорові!


60 переглядів0 коментарів

Коментарі


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page