Що робити, щоб великодні свята не перетворювати на свята шлунку?
Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України підібрав рекомендації, які допоможуть вийти з посту і насолодитися Великоднем без шкоди для здоров’я
Чому постування – це стрес для організму?
Великий піст є найдовшим і найбільш суворим з усіх православних постів, тому вихід з нього є стресом для організму.
Оскільки людина упродовж посту не їсть білкову їжу тваринного походження, її організм припиняє виробляти ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, молочних продуктів і яєць.
Якщо ж людина одразу після посту надмірно споживатиме м’ясні страви, то потужності організму не в стані їх належно переробляти. Відтак збільшуються ризики появи та загострення хвороб, як виразка, панкреатит (запалення підшлункової залози), коліт, холецистит (запалення жовчного міхура) та інші. Також порушення травлення небезпечно для людей з хронічними хворобами серцево-судинної, ендокринної , дихальної, ендокринної, травної, сечовидільної систем. Адже збій у їхній роботі часто спричиняє саме порушення у харчуванні.
Тож правильний вихід з посту має значення!
Як виходити з посту?
Насамперед помірність. Не треба поспішати з поверненням до звичного режиму харчування. Упродовж святкового пасхального тижня спробувати смачні наїдки у Вас ще буде час.
Вихід з посту має тривати приблизно 1-2 тижні. Упродовж цього часу краще поєднувати пісну їжу і звичайну, причому дуже маленькими порціями.
• вводьте у раціон звичні для вас страви поступово, у порції має бути не більше 150-200 грамів, причому не змішувати кілька страв одразу;
• випивайте півсклянки теплої води перед прийомом їжі, що зменшить відчуття голоду та попередить;
• будьте обережними зі свіжою випічкою, не бажано навантажувати шлунок;
• поступово вводьте в раціон яйця, молочні та кисломолочні продукти (кефір, сир, йогурт) та м'ясо, причому краще – індичку, курку, кролика, яловичину;
• надайте перевагу відвареному чи тушкованому способу приготування страв;
• не забувайте про клітковину, адже вона нормалізує травлення, тому споживайте більше фруктів, овочів, (як сирих, так і в тушкованому, вареному чи запеченому вигляді), а також зелень і спеції, які сприятимуть засвоєнню важкої їжі;
• білкові продукти краще їсти в першій половині дня (1 білковий продукт за 1 прийом їжі);
• встановіть часові проміжки на сніданок, обід та вечерю, не робіть зайвих перекусів, а також не забувайте побільше рухатися в перервах між їжею, щоб полегшити процес травлення.
Від споживання яких продуктів краще утриматись?
У перші 2-3 дні після закінчення посту не варто вживати:
• соління та маринади;
• випічку, чіпси та солодощі;
• газовані напої;
• алкогольні напої.
Зі спиртним теж слід бути обережними: краще трохи якісного червоного вина. Алкоголь у малих дозах сприяє травленню, а у великих – отруює організм.
Роботу шлунку можна полегшити за допомогою готових препаратів – ферментів, оскільки власних ферментів в організмі під час посту поменшало, і вони не в змозі впоратися з важкою їжею.
Пам’ятайте, перехід до повноцінного харчування повинен бути поступовим для того, щоб вживання звичної для вас їжі не нашкодило організму, а великодні свята не перетворювати на свята шлунку.
Веселих свят та будьте здорові!
Comments