Продовжуємо ділитися корисними порадами та знаннями про сіль та здорове харчування.

Щоби зменшити споживання солі, ВООЗ пропонує:
• їсти переважно свіжі, мінімально оброблені продукти;
• обирати продукти з низьким вмістом натрію (менш як 120 мг натрію на 100 г продукту містять: м'ясо, риба, гречка, рис, молоко, яблука, груші, броколі, огірки, моркву тощо);
• готувати їжу з мінімальним додаванням солі або взагалі без неї;
• використовувати трави та спеції для приправлення страв замість солі;
• обмежити використання «магазинних» соусів, заправок та продуктів швидкого приготування, оброблених продуктів;
• прибрати сільничку зі столу.
Як зменшити споживання солі без втрати смаку страв? Спробуйте такі альтернативи:
Лимонний сік та цедра: лимонний сік додає яскравого свіжого смаку стравам, а лимонна цедра – аромату. Використовуйте їх у салатах, маринадах та рибних стравах.
Трави та спеції: базилік, орегано, чебрець, розмарин, петрушка, кріп, чорний перець, часник, перець чилі та паприка – це всі чудові альтернативи солі, які збагачують страви ароматом і смаком.
Морські водорості: норі, вакам і дульсе містять природні мінерали та додають стравам солонуватого смаку.
Оцет: яблучний, винний чи бальзамічний оцет додає кислотність та посилює смак продуктів у салатах та маринадах.
Кріп: особливо добрий замінник у стравах із рибою та картоплею.
Фрукти та овочі: замініть солоні закуски на свіжі фрукти та овочі для зниження споживання солі.
Ці альтернативи не тільки максимально зменшать кількість споживання солі, але й збагатять ваші страви новими ароматами та смаками!
Починайте з малого: замініть солоні перекуси на корисні овочі або фрукти. Ви помітите, як з часом змінюється ваша смакова чутливість, дозволяючи краще відчувати природний смак їжі.
Завтра детальніше поговоримо про так звану «приховану сіль» – ту, яка міститься у продуктах, навіть якщо ми її не додаємо.
Разом ми можемо досягти значних змін та зробити свій внесок у здорове майбутнє!
Comments