Щоб запобігти йододефіциту. Але таку сіль слід додавати вже до готових страв, щоб йод не руйнувався під час термічної обробки. Скільки можна солі? До 5 г на добу. Але це не означає, що вся сіль із солонки!
Що відбувається, якщо солі забагато в раціоні?
Сіль затримує рідину в організмі. Отже, збільшується об’єм крові, яка циркулює судинами і, відповідно, зростає артеріальний тиск.
Близько 70% солі ми споживаємо у складі готових продуктів, які беремо на полицях супермаркетів. Отже, в яких готових продуктах найбільше солі?
хліб;
оброблені продукти з м’яса;
твердий сир;
консерви і напівфабрикати.
ВООЗ радить зменшити споживання солі до 5 грамів на день, це одна чайна ложка без верху.
Яку користь дає обмеження споживання кухарської солі?
Перше – це запобігання зростанню артеріального тиску.
Друге – зниження вже підвищеного тиску крові у судинах.
Третє – значне зменшення ризику ускладнень, обумовлених високим тиском.
Отже, що робити?
1) Обмежте споживання оброблених продуктів, які є основним
постачальником солі – хліб, оброблені м’ясні та рибні вироби, твердий сир, консерви та напівфабрикати;
2) Читайте етикетки! Чим ближче до початку списку інгредієнтів
розташована сіль, тим більший її вміст.
3) Коли готуєте вдома, використовуйте менше солі, а більше приправ та зелені.
4) Використовуйте йодовану сіль, замість звичайної.
Opmerkingen