
Цукор в оброблених продуктах є особливо небезпечним, адже його кількості деколи зашкалюють. Наприклад, півлітрова пляшка солодкого газованого напою містить приблизно 11 ложок цукру, а це вже більше максимальної денної норми (норма 5). У півлітровому шоколадно-молочному коктейлі
може міститися 22 ложки цукру!!!!
Що робити, щоб споживати менше цукру?
1) Найперше: припиніть або суттєво зменште вживання солодких напоїв. Це стосується не тільки коли та інших солодких газованих напоїв, а й фруктових соків, нектарів, фрешів та смузі. Максимальна норма соку на день – 200 мілілітрів. Краще пити просту воду або експериментувати зі смаками і ароматами, додаючи до води м’яту та інші трави, лимон, апельсин, ягоди або навіть огірки.
2) Поступово зменшуйте кількість цукру, яку ви додаєте до чаю чи кави, щоб ваші смакові рецептори призвичаювалися до менш солодкого смаку. Спробуйте додавати натуральні ароматизатори – цитрусові, корицю або інші спеції.
3) Замінюйте перекуси з магазинних солодощів, печива та цукерок, фруктами або сухофруктами і горіхами, але теж пам’ятайте про порції. Звичні десерти, торти та тістечка залиште для особливих випадків. Спробуйте готувати десерти на основі ягід, наприклад, домашній мармелад на агар-агарі.
4) Читайте етикетки! Навчіться знаходити цукор, навіть якщо він
замаскований під іншими назвами. Якщо цукор або його аналоги йдуть у переліку інгредієнтів одними з перших, краще такий товар відкласти.
5) Не забувайте, що цукор можна знайти і там, де ви зовсім не очікуєте його побачити: в хлібі, консервованих овочах, соусах. Наприклад, у столовій ложці кетчупу міститься чайна ложка цукру. Тому чим менше оброблених продуктів у вашому раціоні, тим краще. Ідеальний варіант –навчитися готувати ті ж соуси самостійно.
Для чого зменшувати споживання цукру?
- Зменшиться ризик набору зайвої ваги.
- Знизиться ймовірність серцево-судинних, онкологічних захворювань та діабету.
- Покращиться здоров'я зубів.
Comentários