top of page

Щодо результатів моніторингу якості води на вміст йоду в окремих регіонах Львівщини


ДУ «Львівський обласний лабораторний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляє про результати проведених лабораторних обстежень води питної на вміст йоду.

На виконання Регіонального плану заходів з профілактики йодної недостатності серед населення Львівщини на 2023 - 2025 роки, затвердженого розпорядженням начальника Львівської обласної військової адміністрації від 30.12.2022 №825/0/5-22ВА, в 2023 році заплановані моніторингові дослідження питної води на території 18 територіальних громад Львівщини.


За отриманими результатами в 83,7% дослідженої води питної вміст йоду знаходиться в межах 13,8- 19,8 мкг/дм3, при нормі 20-30 мкг/дм3 (Державні санітарні норми та правила "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-10 (додаток 4).



Зокрема, занижений вміст йоду в питній воді виявлено на території таких територіальних громад: Бродівській (17,8 мкг/дм3), Буській (16,5-19,7мкг/дм3), Золочівській (16,2 - 19,8 мкг/дм3), Яворівській (15,7 - 17,0 мкг/дм3), Жовківській (17,9 мкг/дм3), Городоцькій (14,5 - 18,2 мкг/дм3), Миколаївській (15,9- 16,6% мкг/дм3), Жидачівській (18,8 мкг/дм3), Пустомитівській (16,3-18,7мкг/дм3), Радехівській (16,1 -18,3мкг/дм3), Кам.Бузькій (13,8-19,2 мкг/дм3), Перемишлянській (17,7- 19,6 мкг/дм3), Сокальській (18,1 мкг/дм3), Стрийській (16,0 - 17,7 мкг/дм3), Самбірській (17,0 мкг/дм3), Червоноградській (18,6 мкг/дм3).

При цьому слід пам’ятати, що добова потреба організму людини в йоді залежно від віку складає від 90 до 300 мкг. Для жінок така норма становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.

Для дітей:

· 0–6 років — 90 мкг;

· 6–12 років — 120 мкг.


Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин.

Зважаючи на те, що йод є мікроелементом, який не синтезується в організмі людини, тому його надходження повинно бути щоденним. Компенсувати нестачу йоду необхідно за допомогою харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які багаті на цей мікроелемент (йодована сіль, морська капуста, морська риба, кальмари, камбала, креветки). Також йод міститься в картоплі, свинині, яловичині, крупах, овочах, фруктах тощо.

156 переглядів0 коментарів

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page