top of page

Трансжири – різновид ненасичених жирів

Трансжири – різновид ненасичених жирів, для яких характерний високий вміст трансізомерів жирних кислот. Збільшують рівень ліпопротеїнів низької щільності («поганого» холестерину), одночасно знижуючи рівень ліпопротеїнів високої щільності («хорошого» холестерину), тим самим порушують ліпідний обмін та сприяють утворенню атеросклеротичних бляшок в судинах. Здатні до заміщення ендогенних жирних кислот ненасиченого ряду, не виконуючи при цьому їх функцій. Високий рівень споживання трансжирів збільшує ризики розвитку захворювань та патологічних станів: серцево-судинні захворювання: ішемічна хвороба серця, атеросклероз; гормональні порушення; цукровий діабет 2 типу; ожиріння; онкологічні захворювання; ослаблення імунітету; поява алергічних реакцій; порушення репродуктивної функції; збільшує ризик смерті від будь-якої причини на 34%.  В яких продуктах харчування містяться трансжири.                                            Найбільша кількість трансжирів міститься у маргарині, спредах, кулінарних жирах – тому, звісно, і у всіх виробах з додаванням та використанням цих інгредієнтів. Також часткова гідрогенізація рослинних олій та утворення трансжирів відбувається при сильному нагріванні олій (більш ніж 250°С) або багаторазовому повторному їх нагріванню. Тож ще розширюємо перелік продуктів та страв з вірогідним вмістом великої кількості трансжирів:  маргарин, спред, масло як «молоковмісний продукт», бутербродні «закуски»;  майонез та майонезні соуси;  печена та смажена вулична їжа та фастфуд: бургери, картопля фрі, нагетси, чебуреки, пиріжки;  снекові вироби, крекери, чипси, сухарики, попкорн, обсмажені горішки;  кондитерські та кремові вироби (морозиво, тістечка, торти, вафлі, печиво, шоколадні вироби тощо), здобна випічка, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто;  запаніровані напівфабрикати та напівфабрикати для випічки;  сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв тощо;  перероблене м'ясо – ковбасні вироби, копчене м'ясо;  плавлені сирки, солодкі та глазуровані сирки.  Як бачимо, в переліку «шкідливої їжі» – все, що ми споживаємо щодня в різній кількості. Трансжири – це повільні вбивці. Можна харчуватися продуктами з високим вмістом цієї сполуки роками, перш ніж організм покаже негативні наслідки. Проте вони неодмінно будуть, якщо не стежити за харчуванням.  Здорове та правильне харчування. Для цього необхідно:  поступово та постійно коригуйте харчові звички:  готуйте їжу самостійно, надавайте перевагу свіжим продуктам, рослинній їжі;  замість магазинного майонезу використовуйте домашні майонез, соуси та заправки або замініть його на рослинну олію, натуральний йогурт, сметану тощо;  відмовтеся від фастфуду, напівфабрикатів, снеків;  частіше вживайте відварені або приготовлені на парі страви, зменшуючи вживання смажених та фритюрних страв.                                                    #МиПрацюємоЩобВиБулиЗдорові



4 перегляди0 коментарів

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page