Сучасні рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я радять обмежувати кількість цукру в раціоні: не більше, ніж 50 грамів вільного цукру на день (це 10 чайних ложок). Для дівчаток краще вдвічі менше, 5 чайних ложок, без верху. Які джерела вільного цукру ми маємо враховувати при підрахунку денної норми у 5 чи 10 ложок? Умовно поділимо їх на 2 групи. - Перша група — продукти, які природньо містять вільні цукри: фруктовий сік, у тому числі фреш, смузі та мед. Всі ці продукти раніше вважались здоровими, але потрібно бути дуже уважними щодо їх кількості в раціоні саме через велику кількість природнього вільного цукру. Наприклад, у склянці апельсинового свіжовичавленого соку міститься аналог майже 9 ложечок цукру. - Друга група — це готові продукти: кондитерські вироби, сухі сніданки, напівфабрикати тощо. Враховуйте, що цукор у них часто ховається під іншими назвами: цукор-сирець, фруктовий концентрат, мальтоза (солодовий цукор), мальтодекстрин, декстроза, лактоза, інвертний цукор, патока та інші. Це також різні сиропи - глюкозо-фруктозний, сироп глюкози, виноградний або яблучний концентрат, сік білого винограду, ячмінний солод, сироп рису, кленовий і кукурудзяний сиропи Цукор в оброблених продуктах є особливо небезпечним, адже його кількості деколи зашкалюють. Наприклад, півлітрова пляшка солодкого газованого напою містить приблизно 11 ложок цукру, а це вже більше максимальної денної норми. У півлітровому шоколадно-молочному коктейлі може міститися 22 ложки цукру. Для чого зменшувати споживання цукру? Що це вам дасть? - Зменшиться ризик зайвої ваги. - Знизиться ймовірність серцево-судинних, онкологічних захворювань та діабету. - Покращиться здоров'я зубів.
Що робити, щоб споживати менше цукру? 1) припиніть або суттєво зменшіть вживання солодких напоїв. Це стосується не тільки коли та інших солодких газованих напоїв, а й фруктових соків, нектарів, фрешів та смузі. Максимальна норма соку на день – 200 мілілітрів. Краще пити просту воду або додаючи до води м’яту та інші трави, лимон, апельсин, ягоди. 2) Поступово зменшуйте кількість цукру, яку ви додаєте до чаю чи кави, щоб ваші смакові рецептори призвичаювалися до менш солодкого смаку. Спробуйте додавати натуральні ароматизатори – цитрусові, корицю або інші спеції. 3) Замінюйте перекуси з магазинних солодощів, печива та цукерок, фруктами або сухофруктами і горіхами, але теж пам’ятайте про порції. Звичні десерти, торти та тістечка залиште для особливих випадків. 4) Читайте етикетки! Навчіться знаходити цукор, навіть якщо він замаскований під іншими назвами. Якщо цукор або його аналоги йдуть в переліку інгредієнтів одними з перших, краще такий товар відкласти. 5) Не забувайте, що цукор можна знайти і там, де ви зовсім не очікуєте його побачити: в хлібі, консервованих овочах, соусах. Наприклад, у столовій ложці кетчупу міститься чайна ложка цукру. Тому чим менше оброблених продуктів у вашому раціоні, тим краще. Ідеальний варіант –навчитися готувати ті ж соуси самостійно. Далі буде! Львівський Лаб.центр Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України #МиПрацюємоЩобВиБулиЗдоровими!
Comments