top of page

СКОРО СВЯТА !


Не так багато часу залишилось до одного з найбільших релігійних свят - Воскресіння Господнього. За традицією, почнеться активне до них приготування – наведення чистоти та порядку в квартирах, садибах, подвір’ях і городах.

Ще один важливий аспект у передсвяткових клопотах стосується придбання продуктів та приготування з них смачних страв. Ця робота є, можливо, найбільш відповідальною.


Причина криється у тому, що неякісні продукти, порушення умов приготування та зберігання їжі можуть спричинити виникнення різноманітних кишкових інфекційних захворювань або харчових отруєнь людей. Продукти, особливо готові, споживають не тільки ми, але й хвороботворні мікроорганізмам – бактерії, віруси, глисти. Потрапляючи на продукти, мікроби знаходять поживне середовище, розмножуються та виділяють продукти своєї життєдіяльності (токсини), викликаючи такі важкі хвороби, як сальмонельоз, дизентерія, вірусні захворювання, у тому числі гепатит А, та багато інших. І щоб святкування не перетворилось у неприємність слід дотримуватись деяких санітарно-гігієнічних вимог, які не потребують додаткових коштів, але допоможуть зберегти здоров’я Вам та Вашим близьким.

Насамперед, сировину для приготування страв доцільно купувати в магазинах, а не на стихійних ринках, де не можливо перевірити її якість, умови транспортування та зберігання. Однак, ціни тут нижчі, і ми інколи жертвуємо якістю в обмін на зекономлені декілька гривень, наражаючись на небезпеку. У магазинах маємо повне право вимагати, а продавець зобов’язаний на нашу вимогу надати документи, що засвідчують якість і безпечність будь-якого товару.

При приготуванні їжі дотримуйтесь правил гігієни. Підтримуйте у чистоті приміщення, у першу чергу ті, де буде готуватись їжа, а також обладнання, що буде використовуватись – посуд, столи, стільниці, розділочні дошки, ножі і інше. Часто мийте руки, особливо коли торкаєтесь ними сирої продукції, а потім готових чи напівготових страв. Для приготування використовуйте тільки чисту воду та сировину. Необхідно слідкувати, щоб сировина не доторкалась готових страв. Важливим фактором, що допоможе знищити збудників кишкових хвороб, являється тривалість та належна температура при тепловій обробці продукції під-час приготуваня.

Зберігати готову їжу необхідно при низьких температурах у холодильнику, оптимальною буде + 2-6 градусів. Готові страви не можна зберігати “про запас” і впродовж тривалого часу – максимально до трьох днів. Особливо слід звернути увагу на швидкопсувні, такі як холодець, зельц, кров’янка, паштети, сальтисон, кремові вироби – зберігати їх можна не більше двох діб і виключно у холодильнику, подавати на стіл безпосередньо під-час гостини. Салати необхідно готувати і заправляти перед подачею на стіл. При їх приготування доцільно утриматись від майонезу або сметани, а використовувати олію.

Ці прості правила стосуються не лише святкових днів, їх варто дотримуватись щоденно. Не варто забувати, що якість та безпека продуктів, а відтак і здоров’я, залежать від нас.

Ми працюємо щоб ви були здорові!

12 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Commentaires


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page