Сьогодні Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України розповідає про правило 4 безпечного харчування.
Правило 4 – Зберігайте продукти при безпечній температурі
Мікроорганізми можуть дуже швидко розмножуватися, якщо тримати харчові продукти при кімнатній температурі. Якщо тримати продукти в охолодженому, замороженому чи дуже гарячому (вище за 60 градусів) стані, ріст мікроорганізмів сповільнюється або припиняється.
Підтримуйте у холодильнику постійну температуру, що не перевищує +5 градусів. Температура морозильної камери має бути 0 градусів і нижче.
· Продукти, які швидко псуються, варто покласти до холодильника або морозильної камери, щойно ви принесли їх з магазину.
· Не залишайте м’ясо, птицю, яйця, готові страви, нарізані шматочками свіжі фрукти та овочі при кімнатній температурі більше, ніж на дві години (на одну годину, якщо температура навколишнього середовища перевищує 32 градуси).
· Готові страви тримайте гарячими (понад 60 градусів) аж до подачі на стіл.
· Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі: їжа повинна зберігатися при безпечній температурі під час розморожування, щоб уникнути розмноження шкідливих мікроорганізмів. Є три способи розморожування:
1. у холодильнику;
2. у холодній воді;
3. у мікрохвильовій печі.
Продукти, розморожені у холодній воді чи мікрохвильовій печі слід негайно приготувати.
· Залишки готових страв можна зберігати в холодильнику не більше чотирьох днів. Сире м’ясо чи птицю можна зберігати один-два дні.
· Не перевантажуйте холодильник, повітря в ньому має вільно циркулювати, щоб забезпечувати потрібну температуру.
Влітку зберігайте гарячі страви на плиті не довше 2-х годин.
#МиПрацюємоЩобВтБулиЗдорові Львівський Лаб.центр Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України
Comments