top of page

Досліджували воду на наявність вмісту у воді нітратів

Фахівці відділення неінфекційних захворювань Дрогобицького районного відділу Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб відібрали для дослідження на наявність нітратів воду з децентралізованих джерел водопостачання у приватних домогосподарствах Дрогобицької громади.

Нагадаємо, що вода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження.

Однак, небезпеку для здоров’я становлять ще й різноманітні хімічні сполуки, що можуть бути у питній воді, якщо їх вміст перевищує гранично допустимі норми.

Упродовж останніх років зростає нітратне забруднення ґрунтових вод, які широко використовуються у сільській місцевості для децентралізованого водопостачання внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних і особливо органічних добрив.

Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя, пов'язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому.

При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.


Як цього уникнути?

• не вживати питну воду із колодязів і каптажів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л). Особливо це стосується дітей та вагітних жінок!

Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду;

• дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо).

Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше одного разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю питної води;

• територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;

• з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;

• за можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком. Вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів;

• вживати аскорбінову кислоту, ретинол (віт. А, альфа-токоферол), віт. Є, танін, цистеїн, які здатні послабити негативний вплив нітратів на людський організм.

Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману!

Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність!

Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо.


При перших ознаках отруєння негайно звертайтеся за медичною допомогою.

Перевірити якість криничної води можна в акредитованих на ці види досліджень лабораторіях.


Comments


bottom of page