top of page

Внаслідок отруєння грибами померла 37-річна жінка із Червоноградщини

Це вже четвертий смертельний випадок після споживання грибів на Львівщині цього року.

Як розповідала жінка при зверненні по меддопомогу, гриби збирали у лісосмузі Червоноградського району. Вживали смажені парасольки (зі слів постраждалої, однак медики припускають, що ймовірно, це була бліда поганка).

Симптоми отруєння з’явилися в день споживання грибів: нудота, блювота, біль в животі, діарея, загальна слабість.

На другий день жінку вже швидка доставила до Львівської обласної інфекційної лікарні.

«На третю добу перебування у стаціонарі за рішенням консиліуму лікарів пацієнтку перевели у відділення анестезіології та інтенсивної терапії Львівської обласної клінічної лікарні з діагнозом «отруєння грибами», – розповіла Ірина Куліш, завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

На 7-му добу перебування в стаціонарі пацієнтка померла. Загалом у поточному році реєструвались 5 випадків отруєння грибами, з них 4 закінчились смертю пацієнтів.

У 2022 році реєструвались 6 випадків, у тому числі 2 серед дітей, всі одужали», — повідомляє Ірина Куліш.


Лікарі наголошують: симптоми отруєння грибами можуть з’явитися у проміжок часу від 30 хвилин до кількох діб після вживання, залежно від виду грибів. Це можуть бути: ☛ нудота; ☛ блювота; ☛ різкий біль у животі; ☛ діарея; ☛ запаморочення; ☛ підвищення температури тіла; ☛ задишка; ☛ судоми; ☛ порушення циркуляції крові і похолодання кінцівок; ☛ марення, галюцинації.


Якщо такі симптоми є в людини, яка нещодавно їла гриби, негайно телефонуйте 103.

Поки чекаєте швидку, потрібно випити декілька склянок води кімнатної температури. Не викидайте залишки грибів – аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Як не отруїтися грибами? Намагайтеся відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються у торговельній мережі. Не купуйте гриби на стихійних ринках. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими. Вдома ще раз ретельно перевірте їх: всі сумнівні треба викинути. Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними. Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали. Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів. Не куштуйте сирі гриби. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть їх щонайменше тричі, щоразу в свіжій підсоленій воді не менш як півгодини.


Як вберегтися: http://surl.li/nfpgj

#МиПрацюємоЩобВиБулиЗдорові


7 переглядів0 коментарів

Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page