Саме м’ясо з димком, сальцем, сіллю, бензпіренами збільшує ризик деяких видів раку, а також гіпертензії та порушення обміну жирів. Зверніть увагу, що просто шматочок сала і печеного м’яса птиці загрози не становить.
Більше овочів – ще краще. Включити в щоденне меню багато різноманітної рослинної їжі, отримати вітаміни, мікроелементи, клітковину, і, як наслідок, мати здорові кишківник, судини, мозок, шкіру та зміцнений імунітет.
Піст – не лише вінегрет. Це також і пастернак, селера, кольрабі, ріпа, редис, чорнослив, порей, гострий перець, петрушка, черемша, часник, яблука, журавлина, обліпиха, зелений горошок, томатна паста, кукурудза і гриби.
Бобові – джерело повноцінного білка, тобто незамінних амінокислот. Їх можна додавати в супи та в салати, і робити із них паштети. Сочевиця, горох, нут, квасоля та боби – це і повільні вуглеводи. Тобто вони не підвищують рівень цукру в крові стрімко. Вважайте бобові мультивітамінними пігулками. Вони містять вітаміни групи В та мікроелементи калій, фосфор, залізо, цинк і марганець. Бобові – це клітковина, а отже, здоровий кишківник і здоровий рівень холестерину.
Піст – привід згадати про гриби. Білі гриби, печериці, гливи та інші гриби містять багато амінокислоти глутатіону, клітковину бета-глюкан, мікроелемент селен, жир холін, вітамін D, антиоксидант ерготионеїн. Дві порції грибів на тиждень можуть знизити ризик деменції в старшому віці, показало дослідження.
Великий піст передбачає майже повну відмову від масла, олій та жирів у складі тваринних продуктів. Низькожирові дієти можуть бути корисними для людей із ожирінням та порушеннями жирового обміну. Але їх слід дотримуватися місяцями та роками, а не 49 днів.
Відмова від жирів протягом посту здоров’я принципово не покращить. У жирах є вітаміни А, Е і Д, холестерин та поліненасичені жирні кислоти. Без цих вітамінів не працюватиме як слід імунна система, погіршуватиметься зір, може порушитися обмін кальцію і біль вразливими стануть молекули тіла до атак вільних радикалів. Поліненасичені жирні кислоти потрібні імунній системі і мозку. Відсутність холестерину в раціоні збільшує ризик депресії та порушення утворення статевих гормонів.
Що робити? Їсти горіхи, льон, гарбузове та соняшникове насіння піст не забороняє. В них є вітамін Е та поліненасичені жирні кислоти. Поєднуйте горіхи і моркву чи курагу – так жиророзчинний про-вітамін А буде засвоюватися.
Якщо ви дотримуєтесь посту, то регулярно їжте соєві продукти, гарбузове та соняшникове насіння, кукурудзу та шпинат. Все це разом дещо замінить яйця.
Без риби не можна. Навіть у Великий піст є кілька днів, коли можна їсти рибу. Регулярне споживання жирної морської риби (оселедця, скумбрії) забезпечує мозок, серце і судини та імунну систему омега-3 поліненасиченими жирними кислотами. Достатньо з’їсти одну велику запечену скумбрію на тиждень, щоб покрити потребу в жирах. Це коштуватиме як упаковка сосисок.
Але якщо ви вирішили постувати, то щодня їжте лляне та гарбузове насіння, волоські горіхи, морську капусту. Це певною мірою компенсує нестачу омега-3 поліненасичених жирних кислот.
В кашах – гречаній, перловій, пшеничній, пшоняній, вівсяній, кукурудзяній – крім вуглеводів, є клітковина, мікроелементи, вітаміни групи В та білок. Наприклад, перлова та вівсяна нормалізують рівень холестерину, кукурудзяна містить селен, а в гречаній багато заліза.
Джерело: МОЗ Україн
Komentarai