За даними ВООЗ середнє глобальне споживання натрію оцінюється в 4310 мг натрію/день (еквівалентно 10,78 г солі/день). Це призводить до майже 2 мільйонів смертей щороку. (https://bit.ly/3Vc7Qbj) У дослідженні, проведеному у 2019 році, встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі ніж рекомендовано навіть для дорослих людей. Діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 г, а підлітки – 9,2 г. (https://bit.ly/3V2wr2c) Більшість солі людина отримує з оброблених продуктів або безконтрольно досолюючи їжу під час приготування чи за столом. Проте причини для того, щоби зменшити кількість солі у раціоні, дуже вагомі: Зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань Обмеження солі допомагає підтримувати нормальний рівень кров'яного тиску, знижуючи навантаження на серце і судини. Запобігання розвитку хронічної ниркової недостатності Солоний раціон сприяє затримці води в організмі і збільшує навантаження на нирки. Збереження кісткової тканини Надмірне споживання солі може сприяти виведенню кальцію з організму через сечу, що може призвести до ослаблення кісток і розвитку остеопорозу. Профілактика ожиріння Зменшення споживання солі може допомогти контролювати апетит і сприяти здоровому харчуванню, що знижує ризик набору зайвої ваги. Покращення смакових відчуттів Зменшення солі у раціоні дозволяє відновити природну чутливість до смаків. Підтримка загального здоров'я Збалансований раціон без надмірної кількості солі сприяє нормалізації водно-сольового балансу в організмі, поліпшенню травлення та підтримці енергії. Щоби уникнути цих ризиків Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує обмежити кількість солі у раціоні до 5 грамів на добу. Щоби зменшити її споживання, ВООЗ пропонує: ☛ їсти переважно свіжі, мінімально оброблені продукти; ☛ обирати продукти з низьким вмістом натрію (менш як 120 мг натрію на 100 г продукту); ☛ готувати їжу з мінімальним додаванням солі або взагалі без неї; ☛ використовувати трави та спеції для приправлення страв замість солі; ☛ обмежити використання «магазинних» соусів, заправок та продуктів швидкого приготування, оброблених продуктів; ☛ прибрати сільничку зі столу. Пам’ятайте, зменшення споживання солі є простим, але ефективним кроком до поліпшення здоров'я. Джерело:МОЗ України
top of page
bottom of page
תגובות