Ботулізм відноситься до токсикоінфекцій, адже спричинює цю хворобу не безпосередньо збудник, а токсин, який він виробляє, а саме ботулотоксин.
У природі немає токсичнішої речовини. Найотруйніша штучно синтезована речовина – діоксид – в 70 000 разів слабша, ніж ботулотоксин.
Збудник захворювання (Clostridium botulinum) міститься в ґрунті, мулі, у вмісті кишківника тварин та риб, його спори дуже стійкі до високих температур, розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.
Ботулізм — надтяжка хвороба. Якщо не проводити лікування, то смертність складає від 30 до 60%, при проведенні вчасної терапії — 10%.
Протягом квітня в Україні зафіксовано 12 випадків з підозрою на ботулізм, з них у 5 людей діагноз підтвердився, ще у 7 випадках очікуються результати досліджень. З таким попереднім діагнозом шпиталізовані люди у Миколаєві, Полтаві, а також на Черкащині, Львівщині, Тернопільщині та Одещині.
Останній випадок стався 14 травня, коли у Броварському районі Київської області захворів чоловік після того, як з'їв в'ялену рибу домашнього приготування.
На Львівщині у 2024 році зареєстровано 2 випадки ботулізму. Останній – 23 квітня: до реанімації із захворюванням потрапила 52-річна мешканка Самбірщини.
Причиною отруєнь може бути вживання м’ясних, рибних, овочевих консервів, ковбаси, шинки, зокрема домашнього приготування.
Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, зовнішнім виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або запахом, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продук-ти. Виняток становлять бомбажні консерви – такі консерви треба негайно викинути.
Клінічна картина ботулізму залежить не від типу збудника, а від дози токсину та початку введення лікувальної антитоксичної сироватки.
Перші симптоми ботулізму найчастіше виникають через 12–24 години після споживання зараженої їжі. Але можуть виникнути і раніше (уже за дві години) або значно пізніше (4 доби і більше).
На початку у хворого виникає слабкість, запаморочення, сильно виражена сухість у роті, спрага; відмічаються короткочасні ознаки ураження шлунково-кишкового тракту (біль у животі, нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп).
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, температура тіла при ботулізмі може залишатися нормальною. У подальшому з’являється одна з найперших ознак ботулізму – очні симптоми: порушення зору (хворого турбує «сітка» або «туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів).
Виникає слабкість м'язів. Буває навіть так, коли м'язи шиї настільки слабкі, що хворий вимушений рукою притримувати власну голову, щоб вона не хилилася в той чи інший бік.
У подальшому — розлад ковтання, хворому стає важко говорити (голос стає тихим або зникає).
Хворі скаржаться на біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.
У важких випадках турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
У разі виникнення будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться до лікаря!
Рання діагностика підвищує шанси хворого на сприятливий результат. Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації.
Успіх лікування значною мірою залежить від ранньої діагностики та швидкого введення ботулінічного антитоксину в перші 72 год (3 доби).
Профілактика ботулізму:
НЕ купуйте в’ялену, копчену, солону рибу, а також консерви та інші продукти домашнього виготовлення на стихійних ринках, з рук.
Купуючи в’ялену рибу, консерви промислового виробництва, навіть у закладах торгівлі, завжди звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.
НЕ вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.
У разі консервування в домашніх умовах використовуйте лише свіжі, доброякісні продукти.
Гриби, овочі та фрукти необхідно повністю очистити від мікрочастинок ґрунту, ретельно їх промити.
Надавайте перевагу консервам промислового виробництва!
Comentarios