top of page

БОТУЛІЗМ!

#Мікробиівійна

Впродовж 2022 року згідно моніторингу Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України були зареєстровані 5 випадків ботулізму.

· м. Львів – 2

· м. Червоноград – 1

· с. Суховоля Львівського району – 1

· мешканець Рівненської області – 1.

Лабораторно підтверджені 2 випадки. З 5-ти 1-го хворого врятувати не вдалося.

З 5-ти випадків причиною захворювання було вживання:

· риби копченої – 1

· риби соленої – 1

· м`ясні консерви домашнього приготування – 3.

У 2021 році було зареєстровано 7 випадків ботулізму.

Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що може міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах.

Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних (без кисню) або близьких до анаеробних умовах без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні, грибні та рибні вироби. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням консервів домашнього консервування.

Під час воєнного стану споживання консерв зростає, отже:

При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.

Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.

При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.

Найбільш безпечне консервування забезпечує АВТОКЛАВ!

Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.

Перед вживанням консерв домашнього виготовлення слід:

Проварити мінімум 10 хвилин вміст банки або просмажити 10 хвилин або занурити вміст банки у духову шафу при температурі 180 градусів на 10 хвилин!

Основні симптоми ботулізму:

Двоїння в очах, погіршення зору, «сітка» перед очима, м’язова слабість, порушення мови, порушення ковтання, можливе порушення дихання.

При появі ознак – слід негайно звернутись до медичного працівника! Львівський Лаб.центрЛьвівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України #МиПрацюємоЩобВиБулиЗдорові


3 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page